
Toekomstgericht organiseren
De Straleno aanpak ondersteunt leiders en organisaties bij het realiseren van een stralende toekomst
De Straleno aanpak beschrijft het strategisch managen proces. Dit proces bestaat uit acht stappen en gericht is op het bereiken van strategische vooruitgang. De eerste vier stappen zijn bedoeld voor het herzien van bestaande strategische keuzes, resulterend in nieuwe perspectieven voor de organisatie. De laatste vier stappen zijn gericht op het doorvoeren van strategische keuzes. Het is een proces waarbij leiders voornamelijk werken aan hun organisatie.
De Straleno aanpak maakt onderdeel uit van de Straleno Methodiek. Naast een aanpak bevat die methodiek concepten, tool en technieken die leiders kunnen toepassen bij het uitvoeren van het proces. De Straleno aanpak beschrijft de stappen/activiteiten die leiders uitvoeren bij het strategisch managen en de volgorde waarin je die stappen idealiter uitvoert. De concepten, tools en technieken zijn belangrijke hulpmiddelen bij de uitvoering van de verschillende stappen.
De Straleno aanpak, oftewel het proces strategische managen, is hieronder schematisch weergegeven. Een belangrijk uitgangspunt bij het proces is dat een leiderschapsteam die stappen met elkaar doorloopt. Bij dat proces voeden leiders elkaar, maar worden ze ook geregeld voorzien van input door anderen. Bij elke stap ontstaan nieuwe inzichten en kennis over de organisatie en de omgeving waarin die functioneert, die weer nodig zijn om de volgende stap uit te kunnen voeren. Het proces zorgt dus niet alleen voor organisatieontwikkeling, maar draagt ook bij aan strategisch leiderschapsontwikkeling. Strategisch managen is dan ook een leer- en innovatieproces voor leiders in organisaties, maar ook een proces van toekomstgerichte organisatieontwikkeling van belang voor alle groepen belanghebbenden bij de organisatie.
We gaan zelfs nog een stapje verder. Het strategisch managen proces beschouwen we als het kloppend hart van een organisatie. Dat is ook waarom je in het schema de vorm van een hart ziet. Er wordt weliswaar geen bloed rondgepompt bij dit proces, maar wel cruciale kennis en inzichten die nodig zijn om strategische vooruitgang te realiseren en een organisatie gezonder en aantrekkelijker te maken. Toepassing van dit proces zorgt ervoor dat je organisatie op verschillende vlakken blijft innoveren en zich kan aanpassen op het moment dat de omstandigheden daarom vragen.
Zoals eerder vermeld kent het proces acht stappen die hieronder schematisch worden weergegeven. Onder het schema wordt de kern van elke stap kort toegelicht.
De toelichting begint bij de stap linksboven in het schema en verloopt vervolgens tegen de klok in.
Er valt veel te vertellen over de Straleno aanpak, zowel over de theoretische achtergrond van de aanpak als over de toepassing en ervaringen met de aanpak. Teveel voor deze website. Daarom bieden we via de FPSM Academy opleidingen/trainingen aan, zowel voor leiders als voor professionals die leiders bij strategische vraagstukken willen ondersteunen.
Op deze pagina lichten we nog een paar belangrijke punten toe:
De FPSM diensten zijn volledig afgestemd op de Straleno aanpak. Voor vrijwel elke stap of series van stappen hebben we methoden ontwikkeld om leiders te ondersteunen bij het doorlopen van dit proces. Daarbij beschikken we over een zich uitbreidend netwerk van professionals die getraind zijn in de toepassing van de Straleno Methodiek en in de ondersteuning van organisaties bij de verschillende stappen. Eén van onze diensten is bijvoorbeeld de Toekomstbestendigheidsscan, die als oogmerk heeft de strategische uitgangspositie van een organisatie te verkennen. Het is een prima eerste kennismaking met de Straleno Methodiek. Maar wellicht ben je nog niet zover.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over het strategisch managen proces, de rollen die van belang zijn in een organisatie om dit proces succesvol uit te voeren en de concepten, tools en technieken die bij de verschillende stappen worden toegepast? Meld je dan aan voor een van de trainingen/opleidingen van de FPSM Academy.